Rolls Royce

Silverdawn

AR-31-36

Geschiedenis

De Rolls-Royce Silver Dawn is een luxe auto op ware grootte die tussen 1949 en 1955 door Rolls-Royce werd geproduceerd in hun fabriek in Crewe. Het was de eerste Rolls-Royce-auto die werd aangeboden met een carrosserie die in de fabriek was gebouwd, samen met het chassis, tot de productie in 1955 stopte. De auto werd oorspronkelijk geïntroduceerd als een exportmodel. Modellen met een handgeschakelde versnellingsbak en linkse besturing hadden een kolomversnelling, terwijl rechtsgestuurde modellen een vloerwissel bij de deur hadden. Alleen het model gebaseerd op de R Type was officieel verkrijgbaar op de thuismarkt, vanaf oktober 1953.

In 1944 besefte WA Robotham dat er na de oorlog een beperkte vraag zou zijn naar Rolls-Royce-chassis met carrosserieën van gespecialiseerde carrosseriebouwers, en onderhandelde met de Pressed Steel Company over een contract voor een carrosserie voor algemeen gebruik om comfortabel vier personen te vervoeren op een naoorlogs rollend chassis, met zoals altijd een herkenbare Rolls-Royce-radiator. Hoewel hij de vraag uitbreidde tot 2000 per jaar, was Pressed Steel "verbijsterd" door de geringe interesse.

Er werden slechts 760 exemplaren geproduceerd tussen 1949 en 1955. In 1953, met de "E"-serie (chassisnummer SKE2), werd de carrosserie van de Silver Dawn aangepast en werd een grote kofferbak toegevoegd. Terwijl de Bentley Mk VI na deze wijziging werd omgedoopt tot Bentley R, behield de Rolls-Royce Silver Dawn zijn naam. Zelfs met de gestandaardiseerde Standard Steel-carrosserieën waren alle panelen vóór de schot-/firewall iets anders voor de Rolls-Royce dan die van de Bentley. In 1951 kreeg de Silver Dawn een upgrade naar de 4 1/2 L-motor en een full-flow oliefilter (chassisnummer LSFC2). Vanaf chassisnummer SMF66 werd in 1953 de cilinderkop met hoge compressie gemonteerd en werden op voertuigen met linkse besturing de nokkenassen van het type Bentley Mk VI gemonteerd. Eerdere modellen tot circa mei 1954 hadden een ander dashboard dan de Bentley Mk VI en 'R' Type, en waren uitgerust met een enkel uitlaatsysteem. Latere modellen uit de SRH2-chassisserie hadden het dashboard in de stijl van Bentley en het dubbele uitlaatsysteem, zoals gemonteerd op het Bentley-type.

De eerste eigenaar

De auto werd verkocht op 14 januari 1955 in Londen. De eerste eigenaar was de Most Hon. Marchioness of Downshire. Zij trouwde op 23 juli 1953 met Arthur Wills Percy Wellington Blundell Trumbull Sandys Hill, een afstammeling van de Ierse adelstand. De eerste eigenaar overleed in 1989 op de leeftijd van 94. De auto was een verlaat huwelijksgeschenk.

Hier is de auto meer dan 10 jaar gestald gebleven.

Coronet of a British Marquess

Arthur Wills Percy Wellington Blundell Trumbull Hill, de 7e Markies van Downshire, woonde voornamelijk in de familiezetel, Easthampstead Park, gelegen op een landgoed van 5.000 acres in Berkshire, totdat het na de Tweede Wereldoorlog werd verkocht aan Berkshire County Council.

Foto's

Van nu

Bekend van

Corry Konings & John de Bever - Jouw Stem, Jouw Lach, Jouw Blik

Prijzen

De prijs bedraagt 395,- voor 4 uur.
Daarbij ontvangt u 60 vrije kilometers. 

Extra uren zijn 99,- per uur. 
Extra kilometers zijn 75 cent per kilometer. 
Tijd en afstand worden berekend vanaf de garage en terug.

Neem

Contact

Neem contact op via:

Email
Telefoon

info@trouwenineenrollsroyce.com
+31 6 53 46 76 07